IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания записаха най-големия спад от декември 2021 г.

Данните са сигнал, че икономиката на страната се е насочила към рецесия

11:26 | 16.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно във Великобритания намаляха повече от очакваното през август, изпращайки още един сигнал, че икономиката на страната се е насочила към рецесия, докато кризата с издръжката на живот притиска доходите на домакинствата, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели с 1,6% на месечна база през август, съобщи статистическата служба на страната (ONS). Това е бил най-големият спад от декември 2021 г., който надмина и всички прогнози на икономисти, анкетирани от медията.

Данните вероятно ще засилят опасенията за издръжливостта на британската икономика.

"На фона на предстоящата трудна зима търговците ще се притеснят, че потребителите вече са свили разходите си въпреки горещото лято", каза Линда Питърик, ръководител за търговията на дребно в Accenture.

Всички основни сектори - магазините за хранителни стоки, за нехранителни стоки, за горива и онлайн магазините - са отчели спад през август за пръв път от юли 2021 г. насам.

Друго предизвикателство за бизнеса е периодът на траур след смъртта на кралица Елизабет II.

"Мрачната атмосфера във Великобритания през тази седмица и новините за бавен икономически растеж ще допринесат за безпокойството сред търговците на дребно, докато навън застудява", допълни Питърик.

Данните по-рано през седмицата показаха, че инфлацията в страната е паднала от 40-годишния си връх през август, подпомогната от поевтиняването на петрола. Потребителските цени са нараснали с 9,9% на годишна база през август, след като месец по-рано те се увеличиха с 10,1%. Очакванията на икономистите бяха за забавяне до 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още